Testament

Testament voorkomt familieleed en bespaart geld

Wat gebeurt er als u of uw partner overlijdt? Er bestaan diverse misverstanden over de verdeling van een nalatenschap. Veel mensen denken dat de afwikkeling van de erfenis in Nederland bij wet prima is geregeld. Niets is minder waar. Het opstellen van een gedegen testament bespaart veel familieleed en geld.

Wat als uw partner er na uw overlijden, los van alle verdriet en rouw, ook nog (geld)zorgen bij krijgt?

Simpelweg omdat het ontbreekt aan een testament?

Door diverse wetswijzigingen in de afgelopen decennia, is het voor velen onduidelijk hoe het erfrecht bij wet geregeld is. Door het opstellen van een testament weten mensen vooraf precies waar ze aan toe zijn wanneer een dierbare wegvalt.

Zit uw vermogen in uw eigen woning?

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een testament iets is voor vermogende mensen. Binnen de huidige generatie vijftigplussers heeft misschien niet iedereen veel vermogen op de bank staan, een groot deel van hen heeft echter wel een eigen woning die (bijna) hypotheekvrij is. Ook dat is vermogen waarover (eventueel) erfbelasting betaald moet worden.

Bij wet is inmiddels geregeld dat bij het overlijden van één van de partners, de overblijvende partner en de kinderen samen erven. De langstlevende partner is de eigenaar van alle eigendommen en de kinderen zijn weliswaar erfgenaam maar krijgen nog niets in handen. Ze krijgen een soort “tegoedbon” voor de erfenis. Deze situatie kan bij het ontbreken van een testament leiden tot een financieel drama voor de achterblijvers. De nog levende partner heeft weliswaar een behoorlijke vrijstelling van erfbelasting maar hij of zij moet de erfbelasting over de erfdelen van de kinderen direct afrekenen bij de fiscus. Zo’n acht maanden na het overlijden van de partner valt de vervelende blauwe envelop op de deurmat. Als de erfenis voor het merendeel vastzit in de stenen, in de woning waar de partner woont, hoe ga je de erfbelasting dan betalen?

Contact opnemen

Voorkom financiële problemen, maak een testament

Er zijn tal van voorbeelden van mensen die hierdoor in financiële problemen zijn gekomen. Het is onnodig familieleed. Dergelijke schrijnende situaties zijn simpelweg te voorkomen door het opstellen van een testament. Maar je moet het wel even doen.

Vreemd genoeg is het maken van een afspraak bij een notaris voor veel mensen een grote stap, zo blijkt. Men vreest dat het heel veel geld gaat kosten en denkt dat de materie erg ingewikkeld is. En nadenken of praten over een testament is ook niet de leukste bezigheid die je kunt bedenken, dus schuiven ze het opstellen van zo’n testament voor zich uit. Soms helaas te ver…

Financieel advies én testament in begrijpelijke taal

Financieel Adviesburo Kennemerland heeft daarom een laagdrempelige service ontwikkeld, waarbij op persoonlijke wijze een testament kan worden opgesteld. Bovendien blijven de totale kosten inzichtelijk en relatief laag. De adviseur brengt thuis de wensen en verzoeken in kaart. Hij/zij vertaalt dat beeld vervolgens naar een concept-testament door de notaris bezegeld tot een definitief testament.

De kosten voor het opstellen van een testament wegen niet op tegen de lasten die bij overlijden voor rekening van nabestaanden komen. Laat staan het onvoorziene leed dat er mee gemoeid kan zijn. Dat wens je niemand toe.

Wilt u meer weten over dit financiële advies gecombineerd met een testament zodat u zonder zorgen de toekomst in kunt? Neem dan vandaag nog contact op met Dick van Diepen of Anita Zonneveld voor een vrijblijvende afspraak.

Mark van der Pal, Bedrijf: Cu4IT
Dick is discreet, persoonlijk en zorgt voor een helder en goed financieel inzicht
Lees alle Testimonials